Welk hout is het beste voor tuinmeubelen?

Geplaatst op 05-07-2022

Houten tuinmeubelen behoren tot de absolute klassiekers. Maar buiten hebben ze veel te verduren. Wij laten u de voor- en nadelen zien van de meest voorkomende houtsoorten. Tijdens de zomermaanden staan ​​houten meubelen dag en nacht buiten en zijn ze volledig blootgesteld aan zon, regen en wind. Om zo lang mogelijk van je tuinmeubelen te kunnen genieten, moet je bij de aankoop zeker letten op de houtsoort waarvan de meubelen gemaakt zijn.

Zwaar buitengebruik

Tropisch hout versus huishout

Teak heeft een medium tot goudbruine kleur die slechts licht verdonkert. Teak kenmerkt zich door zijn bijzonder hoge weersbestendigheid en is tevens bestand tegen schimmels en zuren. Dankzij de olieachtige ingrediënten heeft teak geen verdere behandeling nodig. Ideale omstandigheden voor gebruik buitenshuis. Het enige nadeel: het tropische hout komt uit Zuidoost-Azië. Door de lange transportroutes is het ecologisch evenwicht niet bijzonder goed.

De robinia, ook wel valse acacia genoemd, is een van de inheemse bossen en wordt in heel Europa verbouwd. De kleur van het robiniahout is licht tot goudbruin. Het hout is bijzonder sterk en weerbestendig. Impregneren is niet nodig.

Eik - de goede oude klassieker

Larikshout, ook een lokale houtsoort, is vooral populair voor de constructie van meer rustiek ogende meubelen. De kern van het hout heeft een roodbruine kleur en verdonkert aanzienlijk. Het naaldhout heeft een hoog harsgehalte, waardoor het een goede weersbestendigheid heeft. Kleine nadelen: larikshout moet geïmpregneerd worden en is geprijsd in het hogere segment. De bekende eik is niet alleen ideaal voor parket, maar slaat ook buiten een goed figuur als tuinmeubel. Het hout is zeer sterk en heeft een gelijkmatige structuur. De tinten variëren van beige tot honinggeel.

Nieuwe trend: eucalyptushout

De den is inheems in bijna elk continent en wijdverbreid in Europa. Het kleurenspectrum van het hout varieert van geelachtig tot roodachtig, maar wordt in de loop van de tijd aanzienlijk donkerder. Het hout heeft veel noesten, als je waarde hecht aan een gelijkmatige structuur en nerf kun je beter een andere houtsoort gebruiken. Dennenhout heeft geen eigen bescherming, impregneren is dus absoluut noodzakelijk. Eucaplytus is bij de meeste mensen waarschijnlijk beter bekend als een essentiële olie. De geringe neiging tot barsten en de grote hardheid zorgen er momenteel echter voor dat eucalyptushout steeds populairder wordt voor de productie van tuinmeubelen. De eucalyptus komt oorspronkelijk uit Australië, maar wordt sinds het midden van de 19e eeuw ook in het Middellandse Zeegebied gekweekt. Of het nu natuurlijk weerbestendig of industrieel behandeld is - behandel elk stuk houten tuinmeubel zo nu en dan met een beschermende coating. Zo weet je zeker dat je lang van je meubelen zult genieten.